Logo Anticyclone des Açores
search

Kent & East Sussex

Willen we een vakantie buiten Europa, dan moeten wij Belgen het tegenwoordig niet te ver meer zoeken. Even het kanaal oversteken is voldoende.
Net wat Willem de Veroveraar in 1066 gedacht moet hebben toen hij zijn troepen liet inschepen voor een campagne die zou leiden tot misschien wel één van de belangrijkste veldslagen in de geschiedenis van Engeland, de Slag bij Hastings. Het slagveld van die historische 14de oktober verdient vandaag de dag zeker een bezoekje, ook voor zij die minder geïnteresseerd zijn in militaire geschiedenis. Op de plaats waar de Normandische invallers de Engelse koning wisten te vellen in de strijd, werd een abdij gesticht, zoals Willem had gezworen te doen. Hierrond ontstond het toepasselijk genaamde dorpje Battle. De aantrekkingskracht van de ruïnes van de abdij wordt verder verhoogd door het interactieve bezoekerscentrum met onder andere een film die je volledig inwijdt in de slag. Op die manier ben je helemaal klaar om de wandeling rond het slagveld aan te vatten; mét audiogids - eventueel in een aangepaste kinderversie. Na deze rustige wandeling door het glooiende landschap (die zonder de historische context al de moeite waard zou zijn), kan je terug op krachten komen in de cafetaria terwijl de kinderen zich uitleven in de aanpalende natuurlijke speelruimte.
Wie ervoor kiest om net als Willem de Veroveraar het Kanaal over te steken per boot, wordt verwelkomd door de bekende krijtrotsen van Dover, met daarboven Dover Castle. De Great Tower van Henry II met zijn gereconstrueerde interieur alleen al is het bezoeken waard, maar deze site heeft nog zoveel meer te bieden. Een Romeinse vuurtoren waarvan er in de hele wereld nog maar drie te vinden zijn. Het tunnelcomplex in de kliffen, vanwaar Admiraal Sir Bertram Ramsay de evacuatie van de Britse troepen uit Duinkerke leidde. En sinds kort zelfs een heuse escaperoom waar je de Koude Oorlog kan herbeleven en proberen de veiligheid van “The Bunker” te bereiken. Maar Engelands bekendste kliffen zijn niet de enige die het bezoeken waard zijn. Op het zuidelijkste puntje van East-Sussex zijn de Seven Sisters het ideale terrein voor een prachtige wandeling. Een lus van 13 kilometer leidt je door het Friston Forest en over het golvende grasland bovenaan de kliffen. Harry Potter fans herkennen deze plek misschien; hier ging Harry op zoek naar de “ViaVia” die hem naar het WK-Zwerkbal zou brengen. Wil je de zeven witte dames echt in al hun glorie bewonderen, wandel dan vanaf de cafetaria 20 minuutjes door tot Beachy Head, vanwaar je een fantastisch zicht hebt op de rijzige rotsen. Of daal de trappen af naar het strand aan de voet van de kliffen om echt te ervaren hoe hoog ze zijn.
Krijg je geen genoeg van het natuurschoon, breng dan zeker een bezoekje aan Sissinghurst Castle. Hier is niet zozeer de vier verdiepingen hoge toren de grote trekpleister, maar de prachtige tuin die hem omringt. Hoewel deze ontworpen is met een formele structuur, voelt de tuin - in ware Engelse stijl - erg natuurlijk aan door de romantische overvloed van de aanplantingen. Of zoals de ontwerpster Vita Sackville-West het zelf omschreef “Cram, cram, cram, every chink and cranny.” De intieme en private sfeer wordt verder versterkt door het slimme gebruik van hagen en beplante muren, waardoor elk deel van de tuin aanvoelt als de kamer van een huis waar het heerlijk toeven is in een oase van rust en natuur.
Een halfuurtje verder vind je dan weer Bateman's. Ook hier een mooie tuin, maar dit keer is het vooral het interieur van dit historische pand dat de aandacht trekt. Dit 17de-eeuwse huis was de woonplaats van de befaamde poëet en auteur Rudyard Kipling, bekend van ondermeer “The Jungle Book” en een hele rits aan prachtige gedichten . De studeerkamer werd bewaard zoals hij ze achter liet en je kan er naast zijn Nobelprijs literatuur en zijn Rolls Royce wel 5000 voorwerpen en schilderijen bewonderen die hij verzamelde tijdens zijn vele reizen. Rijdt je van hier weer een halfuurtje terug richting de kust, tref je het pittoreske dorpje Rye. De met kinderkopjes geplaveide straten leiden je tussen de vakwerkhuizen onder andere naar The Mermaid Inn. Deze herberg uit 1420 was één van de favoriete verblijfplaatsen van The Hawkhurst Gang, een beruchte bende smokkelaars uit de 18e-Eeuw. En als we een aantal gasten mogen geloven, hebben ook een aantal geesten hun residentie in het pand genomen. Wil je van angst even ontsnappen, maak dan zeker een wandeling langs het Royal Military Canal en voel alle stress wegebben in dit groene toevluchtsoord.
Zijn de historische dorpjes en al de natuurpracht toch wat te idyllisch voor jou, dan voel je je misschien meer thuis op Dungeness. Deze landtong met het grootste kiezelstrand van Europa heeft veel weg van het Wilde Westen en zal geen enkele bezoeker ongeroerd laten. Niet enkel door het unieke landschap en de eclectische collectie van kleurrijke en excentrieke huisjes, maar ook door de aanwezigheid van 2 kerncentrales. Maar laat dit laatste je vooral niet afschrikken. Deze imposante gebouwen dragen onmiskenbaar bij aan de unieke sfeer van Dungeness en wanneer ze ’s nachts verlicht worden verkrijgen ze een feeërieke schoonheid, in die mate dat ze door de lokale bevolking vergeleken worden met een kaarsenfabriek. Wil je je helemaal onderdompelen in de sfeer van het Wilde Westen, kan je de landtong ook bereiken vanuit Hythe met de mini stoomtreinen van de "Romney, Hythe and Dymchurch Railway".
Bij Anticyclone des Açores helpen we je graag met het vinden van de ideale kaarten en reisgidsen om ook jouw vakantie tot in de puntjes voor te bereiden.
Artikel wordt geladen...
Artikel wordt geladen...
Artikel wordt geladen...
Artikel wordt geladen...
A view of Battle Abbey with mist rising in the foreground
A view of the Seven Sisters in East-Sussex at sunset

Openingsuren

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Gesloten

11:00 - 18:00

11:00 - 18:00

11:00 - 18:00

11:00 - 18:00

11:00 - 18:00

Gesloten

Bezoek onze reisboekhandel

Anticyclone des Açores

Wolvengracht 34

1000 Brussel


call+32 (0)2 217 52 46